Hyppää sisältöön

Tiedätkö kolesteroliarvosi

Oman kolesteroliarvon selvittäminen on ensimmäinen ja tärkeä askel matkalla terveempään tulevaisuuteen. Kun tiedät kolesteroliarvosi, voit tehdä sille jotakin!

Asia on helppo selvittää yksinkertaisella verikokeella. Oman kolesteroliarvon tietäminen on hyödyksi kaikille, mutta erityisen tärkeää se on, jos olet yli 40-vuotias tai jos sinulla on ylipainoa, korkea verenpaine tai sydäntautia suvussa.

Mitä kolesterolimittauksen tulokset tarkoittavat?

Kolesterolitesti mittaa yleensä seuraavia asioita:

  • Kokonaiskolesteroli: veressä olevan kolesterolin kokonaismäärä pitää sisällään sekä “hyvän” että “pahan” kolesterolin.
  • HDL eli “hyvä” kolesteroli – mitä korkeampi arvo, sen parempi
  • LDL eli ’paha’ kolesteroli – mitä matalampi arvo, sen parempi
  • Non-HDL – kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin erotus, kuvastaa kaikkia veren huonoja rasvoja
  • Triglyseridit – mitä matalampi arvo, sen parempi
  • Kokonaiskolesterolin suhde HDL:ään – kolesteroli/HDL-suhde – mitä matalampi, sen parempi.

Kolesteroliviitearvot eli tavoiteltavat kolesteroliarvot terveelle aikuiselle

Kokonaiskolesteroli alle 5 mmol/l
LDL- kolesteroli alle 3 mmol/l
HDL-kolesteroli: miehillä yli 1 ja naisilla yli 1,2
Triglyseridit alle 1,7 (paastoverikoe)

On tärkeää ymmärtää, että nämä viitearvot ovat vain ohjeellisia. Lääkäri tai hoitaja voi suositella henkilökohtaisia tavoitearvoja muista riskitekijöistä riippuen.

Jos kolesteroliarvot tai triglyseridiarvot ovat koholla, lääkäri neuvoo, mitä asialle kannattaa tehdä. Hän voi antaa neuvoja ruokavalion ja elämäntapojen muuttamiseen sekä mahdollisesti määrätä kolesterolia alentavaa lääkettä.

On hyvä muistaa, että vaikka korkea “paha” kolesteroli on riskitekijä sydän- ja verisuonitautien syntymisessä, se on kuitenkin vain yksi osatekijä. Tupakointi, vähäinen liikunta, ylipainoisuus, korkea verenpaine, tyypin 2 diabetes ja perityt taipumukset vaikuttavat myös siihen, kuinka suuri riski ihmisellä on sairastua. Mitä enemmän riskitekijöitä, sitä suurempi todennäköisyys on sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Kenen pitäisi käydä kolesterolimittauksessa?

Lääkäri ohjaa yleensä kolesterolitestiin, jos hän arvioi potilaan kuuluvan riskiryhmään. Tämä voi johtua perinnöllisestä alttiudesta sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai muista riskitekijöistä, kuten korkea verenpaine, tyypin 2 diabetes tai ylipaino.

Testaa, voisiko sinulla olla riski kärsiä korkeasta kolesterolista?

Syötkö paljon vihanneksia vai rasvaista ruokaa? Onko suvussasi korkeaa kolesterolia? Yksinkertaisen testimme avulla, voit nopeasti selvittää, voisitko sinä kuulua korkean kolesterolin riskiryhmään.  Vastaa 12 helppoon kysymykseen ja näet meidän arviomme riskitasostasi.

Tee testi tästä

 

Lue lisää:

Kolesterolia alentava ruokavalio

Faktat ja myytit kolesterolista

Usein kysytyt kysymykset

Haku