Siirry sisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvistanoliesteristä ja Benecol®-tuotteista

1. Mitä Benecol®on?

Benecol® on kansainvälinen tuotemerkki elintarvikkeille, joihin on lisätty kasvistanoliesteriä, patentoitua kolesterolia alentavaa ainesosaa. Kasvistanoliesteri alentaa tehokkaasti veren kokonais- ja LDL-kolesteroliarvoja. Benecol-tuotteiden ainesosan tehokkuus ja turvallisuus on varmistettu yli 70 julkaistussa kliinisessä tutkimuksessa. Suomalainen Raisio-konserni omistaa sekä Benecol-tuotemerkin että ainutlaatuisen patentoidun ainesosan, kasvistanoliesterin.

2. Mitä kolesteroli on?

Kolesteroli on rasvan kaltainen yhdiste, jota kaikki ihmiskehon solut ehdottomasti tarvitsevat. Sitä tarvitaan kehossa myös sappihappojen, tiettyjen hormoneitten sekä D-vitamiinin valmistukseen. Koska kolesteroli on elintärkeää kehon normaalille toiminnalle, maksa itse valmistaa sitä tarvittavan määrän, eikä kolesterolia tarvitse saada ravinnosta.

3. Mistä kolesterolia tulee?

Verenkierrossa oleva kolesteroli on peräisin kahdesta lähteestä: 1) syömästämme ravinnosta ja 2) oman kehon tuottamasta kolesterolista. Ravinnon kolesteroli on peräisin syömästämme ruoasta (esimerkiksi munankeltuaisista, lihasta, kermasta ja voista). Vain eläinperäisissä ruoissa on kolesterolia. Oman kehon tuottama sapen kolesteroli puolestaan tulee ruoansulatuskanavaan sappinesteen mukana. Maksasta peräisin olevaa sappinestettä tarvitaan ruoan rasvojen pilkkomiseen imeytyvään muotoon. Sappinesteessä voi olla myös ravinnon mukana syötyä kolesterolia, joka on päätynyt maksaan. Tavallisesti noin 50 % ravinnon ja sappinesteen tuomasta kolesterolista imeytyy ruoansulatuskanavasta verenkiertoon. Kasvistanoliesteri pystyy kuitenkin tehokkaasti vähentämään kolesterolin imeytymistä, joka johtaa kolesterolin alentumiseen.

4. Miten kasvistanoliesteri toimii?

Kasvistanoliesteri toimii estämällä kolesterolin imeytymistä ruoansulatuskanavasta verenkiertoon. Se vähentää sekä ravinnosta saatavan että sappinesteessä olevan kolesterolin imeytymistä. Mitattavissa olevaa laskua veren kolesteroliarvoissa nähdään, kun kasvistanoliesteriä on käytetty kahdesta kolmeen viikkoon.

5. Miksi kohonnut LDL-kolesteroli on haitallista?

Kun veren LDL-kolesterolipitoisuus ylittää kehon normaaliin toimintaan vaadittavan pitoisuuden, kolesteroli alkaa kertyä verisuonten seinämiin aiheuttaen ateroskleroosia eli valtimonkovettumatautia. Kohonnut veren kolesterolitaso on sepelvaltimotaudin, aivoverenkierronhäiriöiden sekä ääreisverenkierron sairauksien riskitekijä.

6. Miksi kasvistanoliesteriä lisätään terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin?

Kasvistanoliesteri vähentää ruoansulatuskanavasta vereen imeytyvän kolesterolin määrää ja siten myös veressä olevaa "pahaa" LDL-kolesterolia. Kasvistanoliesteriä sisältävät tuotteet ovat tehokas keino alentaa kolesteroliarvoja ravinnon avulla.

7. Mistä kasvistanoliesteriä saadaan?

Kasvistanolit ovat yhdisteitä, joita on luonnostaan kasvien soluissa. Niitä on pieniä määriä esimerkiksi maississa, vehnässä, rukiissa ja muissa kasveissa. Kun kasvistanoleita yhdistetään kasviöljystä peräisin oleviin rasvahappoihin, saadaan kasvistanoliesteriä, joka sopii hyvin lisättäväksi monenlaisiin elintarvikkeisiin. Tämän innovaation Raisio-konserni teki vuonna 1989 ja se mahdollisti stanolien saannin ruoan mukana niin suurissa määrissä, että kolesteroli alenee tehokkaasti. Kasvistanoliesteriä tuotetaan Suomessa.

8. Onko Benecol®-tuotteiden kasvistanoliesterin kolesterolia alentava teho ja turvallisuus todistettu?

Kasvistanoliesterin erinomainen teho ja turvallisuus on todistettu tähän mennessä yli 70 kliinisessä tutkimuksessa, jotka on julkaistu arvostetuissa kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa (esim. New England Journal of Medicine, Circulation). Tutkimukset osoittavat, että päivittäinen 1,5–2,4 gramman annos kasvistanolia alentaa kokonaiskolesteroliarvoja keskimäärin 7–10 % ja 2,5-3 gramman annos keskimäärin 10-12,5 % kahdessa, kolmessa viikossa. Lisäksi pitkäkestoiset tutkimukset ovat osoittaneet, että päivittäisessä käytössä kasvistanoliesterin teho on pysyvää. Benecol®-tuotteita on ollut markkinoilla vuodesta 1995 alkaen, ja Benecol-tuotteita käyttävien henkilöitten seuranta on todistanut selvästi, että tuotteet alentavat kolesterolia myös pitkään käytettyinä.

9. Mistä tiedän, onko vereni kolesterolipitoisuus liian korkea?

Korkeaa kolesterolia ei voi nähdä tai tuntea. Paras ja tarkin tapa tarkistaa veren kolesterolipitoisuus on käydä veren kolesterolipitoisuuden mittauksessa.

10. Mitkä ovat suositellut LDL-, HDL- ja kokonaiskolesteroliarvot?

Kolesterolin viitearvot terveille ihmisille nykyisten suositusten mukaan ovat:

  • Kokonaiskolesteroli alle 5 mmol/l
  • LDL-kolesteroli alle 3 mmol/l
  • HDL-kolesteroli miehillä vähintään 1 mmol/l ja naisilla vähintään 1,2 mmol/l

11. Sopivatko Benecol®-tuotteet kaikille?

Henkilöiden, joilla ei ole tarvetta seurata kolesterolitasoaan, ei ole tarpeen käyttää Benecol®-tuotteita. Raskaana olevilla ja imettävillä naisilla sekä alle 5-vuotiailla lapsilla on erityisiä ravitsemuksellisia tarpeita, joten heidän tulisi keskustella lääkärinsä kanssa, ennen kuin alkavat käyttää mitään kolesterolitasoon vaikuttavia tuotteita.

12. Onko veren kolesterolitasoni pysyvästi sama?

Veren kolesterolipitoisuus vaihtelee päivästä toiseen yleensä ± 10 prosentilla. Tämän vuoksi kolesterolipitoisuus kannattaa mitata useampaan kertaan, jotta veren todellinen kolesterolitaso selviäisi.

13. Milloin ja miten minun tulisi käyttää Benecol®-tuotteita?

Parhaan tehon saamiseksi Benecol®-tuotteita tulisi käyttää päivittäin aterioiden yhteydessä. Benecol-tuotteita suositellaan osaksi terveellistä, paljon kasviksia ja hedelmiä sisältävää ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa.

14. Voinko käyttää Benecol®-tuotteita, jos käytän myös kolesterolia alentavaa lääkitystä?

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että myös kolesterolilääkitystä käyttävät henkilöt hyötyvät Benecol®-tuotteista. Toisin sanoen kasvistanoliesterin on todistettu alentavan veren kolesterolipitoisuutta vielä lisää henkilöillä, jotka jo käyttävät statiineja tai muita kolesterolia alentavia lääkkeitä. Kolesterolilääkitystä käyttävien tulisi kuitenkin keskustella asiasta lääkärinsä kanssa juuri heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivan ratkaisun löytämiseksi.

15. Mitä tapahtuu, jos syön suositeltua pienemmän määrän Benecol®-tuotteita päivittäin?

Kolesterolia alentava teho saadaan käyttämällä 1,5-3 grammaa kasvistanolia päivässä. Pienemmillä annoksilla ei saada yhtä tehokasta vaikutusta.

16. Mitä jos en käytä Benecol®-tuotteita joka päivä?

Kasvistanoliesterin kolesterolia alentava vaikutus perustuu kolesterolin imeytymisen vähentymiseen ruoansulatuskanavassa. Jotta imeytyminen estyisi, on kasvistanoliesteriä oltava suolistossa, ja siksi, parhaan tuloksen takaamiseksi, kasvistanoliesteriä olisi nautittava joka päivä. Yhden, kahden päivän tauon ei pitäisi kuitenkaan merkitsevästi vaikuttaa kolesteroliarvoihisi.

17. Mistä saan päivittäin tarvitsemani määrän kasvistanoleita?

Kasvistanoliesteriä tulisi käyttää osana terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa. Riittävän päiväannoksen kasvistanolia, saat helposti markkinoilla olevista Benecol®-tuotteista. Voit valita vaikkapa Benecol-tehojuoman tai jonkin Benecol-levitteistä.

18. Mitä tapahtuu, jos syön suositeltua suuremman määrän Benecol®-tuotteita päivässä?

Suuremmastakaan käyttömäärästä ei ole haittaa, mutta kasvistanolin päivittäiseksi saanniksi suositellaan enintään 3 grammaa.

19. Mitä tapahtuu, jos lopetan Benecol®-tuotteiden käytön?

Veresi kolesterolipitoisuus palaa sille tasolle, jolla se oli, kun aloitit Benecol®-tuotteiden käytön.

20. Imeytyykö kasvistanoliesteri ruoansulatuskanavasta?

Kasvistanoliesteri koostuu rasvahappo- ja kasvistanoliosasta. Kasvistanolit ovat käytännössä imeytymättömiä, mutta kasvistanoliesterin rasvahappo-osa imeytyy verenkiertoon samalla tavalla kuten muutkin kasviöljyjen rasvahapot.

21. Onko kasvistanoliesterillä sivuvaikutuksia?

Kasvistanoliesterillä ei ole sivuvaikutuksia. Mitään sivuvaikutuksia ei ole havaittu missään lukuisista suoritetuista kliinisistä tutkimuksista. Kasvistanoliesterillä tehdyt erilliset turvallisuustutkimukset vahvistavat myös aineen turvallisuuden. Kasvistanoli ei käytännössä imeydy lainkaan elimistöön, vaan se erittyy nopeasti ruoansulatuskanavasta luonnollista reittiä. Siksi sillä ei ole kehossa muita vaikutuksia kuin kolesterolin imeytymisen esto.

22. Miksi tuotteen pakkauksessa sanotaan, että "kasvistanoleita ei pidä syödä enempää kuin 3 grammaa päivässä"?

Tämä on tämänhetkisen EU-jäsenvaltioiden lainsäädännön mukainen rajoitus. Aikaisemmin uskottiin, että kasvistanolin kolesterolia alentava vaikutus tasaantuu, kun sen saanti päivässä ylittää 3 grammaa. Uudet kliiniset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kolesteroli voi laskea vielä enemmän ja täysin turvallisesti jopa 9 gramman päivittäisellä kasvistanoliannoksella.

23. Miksi Benecol®-tuotteita pitää käyttää osana terveellistä ruokavaliota?

Kasvistanoliesteri alentaa kolesterolia osana millaista ruokavaliota tahansa. Terveellisellä ruokavaliolla itsellään on kuitenkin positiivisia vaikutuksia kolesteroliarvoihin, joten paras tulos arvojen kannalta saavutetaan, kun Benecol®-tuotteita käytetään yhdessä muiden terveellisten ruokien kanssa. Terveellinen ruokavalio suojaa myös monilta muilta terveysongelmilta, joten sitä suositellaan aina ja kaikille.

24. Voiko veren kolesterolipitoisuus laskea liikaa Benecol®-tuotteita syömällä?

Veren kolesterolipitoisuus ei voi laskea liikaa Benecol®-tuotteita syömällä. Benecol-tuotteiden sisältämä kasvistanoliesteri ei voi alentaa kolesterolia liikaa, koska elimistö tuottaa itse riittävästi kolesterolia omaan tarpeeseensa.

25. Vaikuttaako kasvistanoliesteri veren vitamiini- tai beetakaroteenipitoisuuksiin?

Benecol®-tuotteilla ei ole vaikutuksia veren vitamiinipitoisuuksiin. Tutkimuksissa on havaittu vähäistä karotenoidipitoisuuksien alenemista, mutta ne ovat silti pysyneet suositeltujen viitearvojen rajoissa. Voit varmistaa karotenoidipitoisuutesi ennallaan pysymisen syömällä kasvistanoliesterituotteiden lisäksi suositusten mukaisen määrän hedelmiä ja vihanneksia päivittäin.

26. Ovatko Benecol®-tuotteet laktoosittomia?

Benecol®-tuotteista Hedelmämix-tehojuoma on kasvipohjainen, joten se ovat luonnostaan laktoositon ja maidoton. Lisäksi Benecol-levitteistä on saatavilla laktoositon vaihtoehto. Katso koko Benecol-tuotevalikoima täältä.