Siirry sisältöön

Kolesteroli

Kolesteroli on rasva-aine, joka kiertää verisuonissa. Veri puolestaan on vesiliukoista. Rasvahan ei tunnetusti liukene veteen kovinkaan hyvin – tämän tietää jokainen, joka on joskus kaatanut veteen esimerkiksi kasviöljyä. Tästä syystä kolesteroli tarvitsee avukseen kuljetusproteiineja. Näitä kolesterolin kuljettajia on kahdentyyppisiä: LDL-lipoproteiineja ja HDL-lipoproteiineja. HDL-kolesterolia sanotaan "hyväksi" kolesteroliksi ja LDL-kolesterolia "pahaksi" kolesteroliksi, koska niillä on elimistössä erilaiset tehtävät.

LDL kolesteroli "paha" kolesteroliLDL-kolesteroli

LDL-kolesterolia sanotaan "pahaksi" kolesteroliksi. Mitä vähemmän sitä on, sen parempi.

LDL kuljettaa kolesterolia maksasta muualle kehoon. Kun veren LDL-kolesterolitaso on liian korkea, ylimääräistä kolesterolia voi kertyä hitaasti valtimoiden seinämiin niin, että ne muuttuvat ahtaammiksi ja menettävät joustavuuttaan. Ajan mittaan veren virtaus saattaa tyrehtyä kokonaan, jolloin tuloksena on infarkti.

Muiden riskitekijöiden ohella LDL-kolesterolin määrä kertoo siitä, miten altis olet sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin. Siksi LDL-kolesteroliarvo on hyvä pitää mahdollisimman matalana.

HDL kolesteroli "hyvä" kolesteroliHDL-kolesteroli

HDL-kolesterolia sanotaan "hyväksi" kolesteroliksi. Se auttaa suojelemaan sydäntäsi.

HDL-kolesteroli toimii ahkeran siivoojan tavoin. Se kerää kolesterolia valtimonseinämistä ja kuljettaa sen takaisin maksaan. Koska HDL-kolesteroli ehkäisee "pahan" LDL-kolesterolin aiheuttamia haittoja, sen katsotaan suojelevan elimistöä sydän- ja verisuonitaudeilta. "Hyvä" kolesteroli on siis kallisarvoinen hyvinvoinnin ylläpitäjä.

Kokonaiskolesteroli

Kokonaiskolesterolilla tarkoitetaan veressä olevan kolesterolin, eli pääasiassa LDL- ja HDL-kolesterolin, kokonaismäärää. Yleistä sydän- ja verisuonitauteihin sairastuvuutta arvioitaessa käytetään usein kokonaiskolesteroliarvoa.

Triglyseridit

Suurin osa ravinnossa ja elimistössä olevista rasvoista on triglyseridin muodossa. Triglyseridit toimivat tärkeinä energialähteinä.

Osa veressä olevista triglyserideistä on peräisin ravintorasvoista, osa muodostuu elimistön muista ravintoaineista kuten sokereista. Lihavuus, huonossa tasapainossa oleva diabetes, eräät sairaudet ja runsas alkoholinkäyttö voivat olla syynä korkeisiin veren tirglyseridiarvoihin.

Kohonneet veren triglyseridiarvot yhdistettynä sokeriaineenvaihdunnan häiriöön lisäävät vaaraa sairastua sepelvaltimotautiin.

Lue lisää sydämestä ja kolesterolista Sydänliiton sivuilta