Siirry sisältöön

Kasvistanoliesteri

Suomalainen innovaatio kasvistanoliesteri valittiin vuonna 2009 yhdeksi kymmenestä tärkeimmästä ravitsemustutkimuksen löydöistä viimeisten 30 vuoden ajalta*

Kasvistanolit ja -sterolit

Kasvistanoleita ja -steroleita on kaikissa kasveissa. Ne ovat kasvisoluille välttämättömiä rakennusaineita, jotka toimivat kasveissa samalla tavoin kuin kolesteroli ihmisen ja eläinten elimistössä.

Benecol®-tuotteissa käytetyt kasvistanolit ovat rakenteeltaan hyvin samankaltaisia kuin kolesteroli. Siksi ne pystyvät pysäyttämään osan kolesterolista ennen kuin se imeytyy ruoansulatuskanavasta verenkiertoon. Vaikutus on sama riippumatta siitä, onko kolesteroli elimistön tuottamaa vai ravinnon mukana saatua. Lisäksi kasvistanolit eivät imeydy elimistöön juuri lainkaan, joten niiden pitkäaikainenkin käyttö on turvallista.

Benecol®-tuotteissa kasvistanolit ovat rasvaliukoisessa muodossa, eli kasvistanoliesterinä. Riittävä määrä tätä kasvistanoliesteriä vähentää kolesterolin imeytymistä, minkä seurauksena veren kokonaiskolesteroli- ja LDL-arvot pienenevät.

Normaali, tasapainoinen ruokavalio sisältää kasvistanoleja. Niitä on mm. kasviksissa, hedelmissä ja viljatuotteissa. Tavallisen ruokavalion kasvistanolimäärä on kuitenkin niin vähäinen, että se ei riitä alentamaan veren kolesterolia.

Kasvistanoliesteri on suomalainen innovaatio

Jo 1980-luvulla tiedettiin, että kasvistanolit auttavat alentamaan kolesterolia. Tutkimuksissa todettiin, että kasvistanolit eivät imeydy elimistöön, joten niiden pitkäaikainenkin käyttö on turvallista. Kasvistanolien terveysvaikutuksen hyödyntämisessä oli kuitenkin ongelmia. Ei tiedetty, millä menetelmällä ravintoon voitaisiin lisätä riittävän paljon kasvistanoleja, jotta niillä olisi merkittävästi kolesterolia alentava vaikutus.

Ongelma ratkesi vuonna 1989. Tuolloin Raision silloinen tutkimuspäällikkö Ingmar Wester keksi, miten kasvistanoleista voidaan valmistaa kasvistanoliesteriä. Raisio-konsernin ja Helsingin yliopiston välisen yhteistyön tuloksena kehitettiin kolesterolia tehokkaasti alentavia elintarvikkeita, joita myydään nyt jo lähes 30 maassa.

Kasvistanoli on siitäkin erinomainen aine, että se ei muuta elintarvikkeiden aistittavia ominaisuuksia kuten makua ja suutuntumaa millään tavalla. Voimme siis valmistaa ruokia, jotka paitsi alentavat kolesterolia myös maistuvat hyvältä.

Tämä on helppo ja tärkeä askel kohti alhaisempaa kolesterolia – lisää vain päivittäiseen ruokavalioosi kasvistanoliesteriä sisältäviä tuotteita. Kasvistanoliesteriä sisältävä ravinto auttaa alentamaan kolesterolia tehokkaasti!

Kasvistanoliesteriä sisältävistä Benecol-tuotteista on tullut maailmanlaajuinen menestys. Benecol-margariini oli ensimmäinen terveysvaikutteinen kolesterolia alentava elintarvike. Sen jälkeen markkinoille on tullut mm. tehojuomia. Benecol-tuotteiden terveysvaikutuksia tutkitaan jatkuvasti ja nämä terveysvaikutukset on vahvistettu yli 70 arvostetussa kliinisessä tutkimuksessa.


*Katan et al. 2009; European Journal of Clinical Nutrition; 63: 2-10.